A megtekinteni kívánt weboldal a Pálinka előállításával és fogyasztásával kapcsolatos információkat tartalmaz, ezért 18 éven aluli látogatóinknak nem ajánljuk.

Ön elmúlt már 18 éves?

Igen Nem

Fogyasztás

Nyomtatás

Pálinka fogyasztásA pálinka a magyar kultúra része, a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke. A kulturált pálinkafogyasztás legfőbb szabálya: a pálinkát szobahőmérsékleten, 18-20 Celsius fokon illik fogyasztani. Amikor a pálinkát lehűtik mérhetetlen kárt okoznak a pálinkának és a fogyasztónak. Ilyenkor ugyanis az ital elveszíti azt az élvezeti értékét, amiért fogyasztjuk: az illatát, a gyümölcsösségét. Az alkoholérzet felerősödik, az etil-alkohol neutrális jellege dominál, elnyomva a pálinka páratlan értékeit.

A pálinka akkor kellemes, ha kortyolgatva, ízlelgetve isszuk. Nem a mennyisége a lényeg ugyanis, hanem a minőség és az az életérzés, ami körülveszi. A pálinka élményt ad, akár baráti beszélgetés közben fogyasztjuk, akár ünnepi vacsora előtt vagy után, hiszen a gasztronómiai élvezetek kiteljesítője is. A pálinka egyaránt fogyasztható étkezés előtt aperitifként, és étkezés után digestivként. A pohár, amiből fogyasztjuk, legyen alul öblös, felül összeszűkülő, hogy az illatokat megfelelően vezesse. Nem kell körkörösen mozgatni a poharat a pálinkával, elég kicsit megdönteni, lazán megmozdítani, és máris érezzük az illatát. A pálinkás pohár egy talpas pohár, melynek tulipán formája van, ezért szokás tulipános pohárnak is nevezni. Ez a pohár úgy van kialakítva, hogy az alsó, öblös rész a pohár közepe felé irányítja az illatokat, és a felső kiszélesedő rész pedig ezt a koncentrálódott illatot közvetíti a pálinkát fogyasztó felé. Erre azért van szükség, mivel pálinkát kis mennyiségben fogyasztunk, és ennek a kis mennyiségnek is elegendőnek kell lennie arra, hogy a pálinka megmutassa az értékeit.

A pálinka fogyasztása után nem szabad megfeledkezni a szárazpróbáról sem. Aki ezt kihagyja, nem ismerheti meg teljes egészében a pálinkát. A pálinka elfogyasztása után négy-öt percig kézzel melegítsük az üres poharat, a kézmeleg hatására intenzív, kellemes illatok szabadulnak fel. Ekkor szinte párolgási sorrendben érzékelhetők a könnyed alkotók, a fejillatok, a gyümölcsösebb, citrusos jegyeket mutató szívillatok, majd folyamatosan a gyümölcsre jellemző alapillatok. Ez az élmény lezárása, kiteljesítője egy szép pálinka nyújtotta örömöknek.


Borkóstolás és Pálinkakóstolás a két jóbarát

A pálinka kóstolás hasonló a lépéseiben és módszereiben, mint a borkóstolás. Első lépésben megvizsgáljuk a pálinka színét, tisztaságát, majd az illatát. Ezután lassan kortyonként fogyasztjuk el a kóstolandó italt, ugyanis hagyni kell, hogy a szánkban az ízek kifejtsék hatásukat. Természetesen, ha több pálinkát is kóstolunk egymás után, akkor gondoskodni kell arról, hogy két ital között valamilyen étellel semlegesítsük az ízeket. A pálinka elfogyasztása után az üres poharat szagoljuk meg még egyszer, mivel a pohár belső falán maradt pálinkának köszönhetően, érezhetjük a pálinka száraz illatát. A pálinka kóstolásakor nem ajánlott a sok fajából összeállított sor, mivel ez egy erős alkoholtartalmú ital. Az ajánlott mennyiség 5-6 fajtájú pálinka.

Ha ügyelünk, arra hogy a borokat fogyasztásra alkalmas hőfokon és pohárba töltsük. Akkor figyeljünk arra is, hogy a pálinkát is a számára megfelelő pohárba és hőmérsékleten fogyasszuk.

Ha összeállítunk egy ételsort és ahhoz italsort is ajánlunk, akkor a pálinka mind étkezés előtt mind étkezés után kiváló élettani hatásai vannak. Mivel a borospoharak talpasok, ezért a talpas pálinkáspoharak kiválóan illenek hozzá, és egységes összképet alkotnak az asztalon. Az ágyas meggypálinka kiválóan alkalmazható étvágygerjesztőként, mivel orvosilag bebizonyított a pálinka emésztés javító és stressz oldó hatása, ezek mellett a vér koleszterin tartalmát és a szív és érrendszeri betegségek kialakulását is csökkenti. Látványban is gazdag lehet, ha ezt a bordó színű pálinkát egy megterített asztalra helyezzük.

Étkezések végeztével szintén jó hatása lehet egy érlelt barackpálinkának mivel ez az enyhén aranyló, tölgyfahordós érlelésű pálinka elindítja és elősegíti az emésztést. A pálinkák legmegfelelőbb fogyasztási helye az étkezésben az étkezés vége. Ekkor lassul a felszívódásuk és a hatóértékük, valamint a teli gyomorban számtalan funkciós feladatot láthatnak el. A fogyasztó a jóleső jóllakottság mellett emésztést elősegítő, valamint élvezeti érték növelőként használhatja az ízletes gyümölcs pálinkát.


Népi gyógymódok, élettani hatások

„Gyümölcsünk vére, szívünk ereje.”

/-Szicsek János-/


A pálinkát sokféle formában használhatják gyógyításra külsőleg és belsőleg egyaránt.

  • A méregerős, főzés során először kicsorgó pálinkát (rézeleje) orvosi célra - fogfájásra, meghűlésre, bedörzsölésre- használják.
  • Néhány helyen a kutya vagy kígyómarás helyét pálinkával tisztítják.
  • Szemfájás ellen fehérliliomos pálinkát javasolnak.
  • A sebre, csonttörésre öntött pálinka, mint fertőtlenítőszer, régi szokás.
  • Néphagyomány szerint a has-, könyök- és térdfájdalmakra márciusi tojáshéjat apróra törnek, seprőpálinkába helyeznek, belőle fél liternyit a beteggel megitatnak.
  • Köhögés rekedtség ellen az ágyas pálinkák különféle formáit és a mézes pálinkát javasolják.
  • Szédülés ellen egy szelet pirított kenyeret kell seprőpálinkában megfőzni és azzal a beteg homlokát borogatni.
  • A pálinka „önmagában” jó a magas vérnyomás ellen. A fokhagymás pálinka valóságos varázsszer.

Váljék Egészségére!


/Forrás: Pálinka Nemzeti Tanács, Magyar Pálinka Háza/

| + - | RTL - LTR

Pálinkás események

No current events.

Webáruház

Mérföldkőhöz érkeztünk: elindítottuk webáruházunkat a www.palinkawebaruhaz.com elérhetőségen, ahol mindenki kényelmesen és egyszerűen válogathat pálinkáinkból! A webshop bármilyen eszközzel és platformról könnyen elérhető, valamint Android-os mobil alkalmazásunk letöltés...

Bővebben

Látnivalók

A pálinkaszeretete kapcsán ne feledkezzünk meg a magyar vidék és táj szépségeiről, az ott élő emberekről ahol az ízletes gyümölcsök szorgalmas kezek nyomán teremnek, majd kerülnek asztalunkra akár érett akár folyékony fo...

Bővebben