A megtekinteni kívánt weboldal a Pálinka előállításával és fogyasztásával kapcsolatos információkat tartalmaz, ezért 18 éven aluli látogatóinknak nem ajánljuk.

Ön elmúlt már 18 éves?

Igen Nem

Etes

Nyomtatás

4_smallA főzde a Nógrád megyei Etes településen található, a község határában.  A település, a dimbes-dombos palóc vidék, hangulatos és nyugodt környezetet biztosít a gyümölcsben rejlő szellem előcsalogatására.


A település tagja a 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesületnek. Etes csaknem 1500 lelkes, Nógrád megye északkeleti részén, Salgótarjántól 10 km-re nyugatra fekvõ község. A települést a megyeszékhely felől a 22-es számú főúton Ságújfalu irányából, északról Karancsalja érintésével közelíthetjük meg. Az Alföldről Losoncra és a Felvidékre vezető út mentén fekvő község létezéséről a 13. század elejéről rendelkezünk biztos forrással. Nevét egyes vélemények szerint – Ond vezér fia, Ete után kapta – az ősi Etü- ből – nevezték el. A szájhagyomány azonban élteti az „etess” verziót is, az egykor vizenyős, mocsaras területeket a dombok lábainál fakadó bővizű források tartották állandóan nedvesen. A falu közepén ma is ontja vizét az a "Csurgó", amelynek első csövét még a törökök helyezték el.


A forrás mellett kocsma állt már a település kialakulása előtt is. A fogadó homlokzatán ez a felirat figyelmeztette a Losonc – Pásztó - Gyöngyös kereskedelmi útvonalon haladó fáradt utast: ÉTESS! E szóból alakult ki az Etes helynév. Ma is ismert a mondás: "Etes, itt etess!" A török időkig a község a mintegy másfél kilométerre lévő Kotroczó és Mikótelek pusztán terült el. Az egyik török támadás során leégett, s lakói ekkor költöztek át mai helyére. A palóc település fafaragóiról a 19. század végétől szénbányászatáról volt nevezetes.


A falu központi része egy völgykatlanban terül el, amit kellemes hajlású dombok és kisebb hegyek szegélyeznek. Keleti és déli irányból ide csatlakoznak a szénbányász múlt emlékeit őrző bánya-telepek, melyek a település szerves részét képezik. Etes több egymástól elkülönülő lakott részből: a Faluból, illetve Öregetesből; Amália-aknából; Albert-aknából; Rau-aknából, valamint Kotrocópusztából áll. Egykor több kőszénbánya is működött a környéken. Erre utalnak az aknanevek, és a bányató is.


A falutól észak-nyugatra húzódik a Kotroczói völgy, melyből Kotroczó pusztán keresztül juthatunk át Karancslapujtőre. A községtől észak-keletre, a karancsaljai összekötő műúton, a Szőlőhegy dűlőn át érünk a Bénavölgybe, ahol a völgy - erős kanyarral dél-keleti irányt véve mintegy 2 km-es távolságra – a Bénaárnyék dűlőrésszel záródik. A völgy másik része északi irányban Karancsalja község határán keresztül húzódik. A völgykatlan zárt része a falutól keletre lévő András völgy, melyet a Gedeztető zár be, ami egyben válaszfala a Zagyvapálfalvával határos Szánas völgynek is. A faluból az András völgyön haladva jobbra Etes legmagasabb hegye a 399 méter magas Óriáshegy található, közben az Öregetesi völgyeléssel.


A településtől dél-nyugatra a 313 méter magas Várhegy teszi festőivé a falu határának ezt a részét, melyen át a Szurdoktetőn vezet az összekötő út Ságújfaluba. A település nem esik a forgalmas főútvonalak nyomvonalába, de azoktól való kis távolsága miatt gépkocsival jól megközelíthető. Salgótarjánnal csaknem óránkénti autóbuszjárat köti össze.


A községben 1992-től kezdődően minden közmű kiépült (ivóvíz hálózat, gázvezeték, szennyvízcsatorna és tisztítómű). Az utak helyreállítása és felújítása folyamatosan történik.

/Forrás: Wikipédia/

| + - | RTL - LTR

Pálinkás események

No current events.

Webáruház

Mérföldkőhöz érkeztünk: elindítottuk webáruházunkat a www.palinkawebaruhaz.com elérhetőségen, ahol mindenki kényelmesen és egyszerűen válogathat pálinkáinkból! A webshop bármilyen eszközzel és platformról könnyen elérhető, valamint Android-os mobil alkalmazásunk letöltés...

Bővebben

Látnivalók

A pálinkaszeretete kapcsán ne feledkezzünk meg a magyar vidék és táj szépségeiről, az ott élő emberekről ahol az ízletes gyümölcsök szorgalmas kezek nyomán teremnek, majd kerülnek asztalunkra akár érett akár folyékony fo...

Bővebben